Dit artikel gaat over hoe u het juiste type CV ketel voor uw situatie kiest. We beperken ons hier tot gasketels. Drie belangrijke vragen voor het kiezen van een gasketel zijn:

  • Moet het een combi- of soloketel zijn?
  • Wat is van de CV ketel de CW waarde?
  • Wat is het energielabel?

Combi- of soloketel

Als u de ketel ook wilt gebruiken voor het warme kraanwater, dan heeft u een combiketel nodig. Dan kunt u vervolgens kiezen tussen een doorstroom- en een ketel met een voorraadvat. Het doorstroommodel is zuiniger, omdat dat alleen het doorstromend water verwarmt en niet het water in een vat op temperatuur houdt. Als u ook een warmtepomp wilt gebruiken, dan dient u een ketel aan te schaffen die daar geschikt voor is. Dat moet een hybride warmtepomp zijn. Dan springt de ketel bij op de momenten dat de warmtepomp te weinig warmte geeft.

Capaciteit

Uiteraard dient de ketel voldoende capaciteit te hebben voor uw situatie. Die capaciteit wordt gegeven in kilowatt (kW). Voor de meeste woningen is 10 kW voldoende voor de verwarming. Om sneller warm kraanwater te hebben, is een hogere capaciteit nodig. Combiketels hebben daarom meer capaciteit dan soloketels. Let ook op wat van de CV ketel de CW waarde is. Die bepaalt hoe snel en hoeveel warm water u krijgt. Vaak is CW3 voldoende.

Energieverbruik

Een verwarmingsketel dient een energielabel te hebben, dat een indicatie is voor onder meer het energieverbruik. Combiketels hebben een label dat aanduidt dat die ook voor het warme kraanwater is. In Nederland zijn er hoofdzakelijk ketels met een A-label, dat voor een hoog rendement (HR) ketel is. HR ketels zijn zuiniger omdat erin het vocht condenseert uit de verbrandingsgassen. Daarbij komt warmte vrij en die wordt ook voor de verwarming gebruikt. Zo’n ketel dient daarom een afvoer voor het condenswater te hebben. Ook de labels A+ en A++ bestaan. Als diverse apparaten een geheel vormen, dan is er een systeemlabel van toepassing. Ook voor de voorziening van het warme kraanwater is er een aanduiding. Voor een HR combiketel is tevens A gebruikelijk. Het energielabel heeft ook een indicatie voor het warmwaterprofiel. Maar de fabrikanten geven daar elk een eigen interpretatie aan. Tenslotte staat er een aanduiding op van het geluidsniveau.