Het kopen van een nieuw huis is een grote verandering. Vaak ben je blij als je een nieuw huis gaat kopen. Het is wel belangrijk dat je het een en ander weet over het huis dat  je op het oog hebt. Veel simpele dingen worden je al verteld, maar het is ook verstandig zelf met vragen te komen. Er komt veel meer kijken bij een huis als wat jij op het eerste oog ziet. Daarom is het handig deze zaken vooraf zelf goed te onderzoeken. 

Zorg dat je iets weet over de geschiedenis van het huis

Als je geen nieuwbouwhuis koopt zijn er al mensen geweest die voor jou in het huis hebben gewoond. Het is fijn om te weten wat zij allemaal al eerder met het huis hebben gedaan. Als zij al grote verbouwingen hebben gedaan is het goed om dit alvast te weten. Ook is het fijn als zij ontdekkingen hebben gedaan die ze liever eerder hadden geweten, dat nu ook aan jou kunnen vertellen. Dat zou namelijk ervoor kunnen zorgen dat jij het probleem direct kan aanpakken. 

Ook kan het zo zijn dat het gebouw dat jij nu als woonhuis gebruikt eerder voor iets anders gebruikt werd. Zo hoor je tegenwoordig steeds vaker dat er woonhuizen gemaakt worden van kerken of brandweer stations bijvoorbeeld. Als dit ook het geval is met het huis dat jij mogelijk wilt kopen is het wel erg fijn om dit te weten, zo zou je er rekening mee kunnen houden als dat nodig is.

 

Handig om te weten is welke vergunningen je kan krijgen

Als je een huis koopt en je weet nu al dat je daar het een en ander aan zou willen veranderen, dan is het slim om al direct aan de gemeente te vragen wat de mogelijkheden zijn. Sommige verbouwingen laat de gemeente niet doorgaan en het is beter om dit zo snel mogelijk te weten. Stel dat je een monumentaal pand koopt, dan is het nog moeilijker om een vergunning te krijgen voor een verbouwing. Om te voorkomen dat je al had gerekend op een grote verbouwing die niet door kan gaan doordat de gemeente geen vergunning geeft, kun je beter beginnen met het vragen van de vergunning.

 

Weet hoe groot de kavel is

Bij veel huizen heb je ook te maken met een tuin. Het is belangrijk om precies te weten waar deze stopt en jij dus ook geen grond meer tot jouw beschikking hebt. Sommige mensen leggen geen tuin aan tot de rand van hun kavel, daarom is het handig om dat van te voren even te bekijken. Een erfgrens bepalen is dan wat je het beste kunt doen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Het gemakkelijkste is als het al eens uitgetekend is dan kun je daar gewoon vanuit gaan. Iets zoals een kadastrale kaart zou dus perfect kunnen zijn. Je kunt nu ook gebruik maken van een online kadastrale kaart. Je zult hierdoor ook geen gezeur krijgen met je nieuwe buren.