Naarmate je ouder wordt ben je niet meer de meest fitte persoon. Ouderen hebben vaak last van gezondheidsklachten en kunnen niet meer de dagelijkse dingen op een flink tempo doen. Daarnaast wordt het ook lastiger om de dagelijkse dingen zoals schoonmaken, stofzuigen en koken te doen. Om het leven wat makkelijker te maken, zijn er geschikte meubels voor ouderen. Een voorbeeld hiervan is de relaxfauteuil. Dit is eens stoel waar jij heerlijk kunt relaxen. Na een lange dag thuiskomen en even relaxen in je favorieten stoel. Iedereen wil dat wel! Je gaat zitten op de stoel en leunt achterover. Vervolgens zakt de rugleuning naar achter en de voorkant wordt omhoog gebracht. Zo kun je met je benen omhoog gaan zitten. Je kan ervoor kiezen om meubels op maat te laten maken. De meeste meubelwinkels kiezen ervoor om de gemiddelde maten aan te houden. Er zijn winkels die de klanten bieden om een meubel op maat te krijgen. Een voorbeeld hiervan is meubelzorg.

Makkelijk schoonmaken

De geschikte meubels voor ouderen zijn meestal wat makkelijker om schoon te maken. Dit komt omdat de ouderen vaak niet genoeg energie hebben om alles uitbundig schoon te maken. De meubels zijn vaak van leren of hebben niet al te veel vormen en figuren op de meubels. Wanneer de meubels strak en glad zijn, dan kunnen zij makkelijk schoon gemaakt worden. Dit gaat vaak ook een stuk sneller dan bijvoorbeeld meubels met verschillende figuren erin. Hierdoor moet je alles goed tussen de kleine stukken schoonmaken. Dit kost veel meer tijd en energie.

Comfortabele meubels

Naast het makkelijk schoonmaken van de meubels, is het ook belangrijk dat de meubels comfortabel zijn. De ouderen hebben vaak gezondheidsklachten en rugklachten. Hierdoor is het bijvoorbeeld lastiger om een lange tijd op een stoel te gaan zitten die niet comfortabel is. Dit zal niet alleen oncomfortabel op het moment zelf zijn, maar het kan ook ervoor zorgen dat de rugklachten verergeren. Een stoel moet dus goed zitten. Je moet de houding bevorderen en ervoor zorgen dat bijvoorbeeld rugklachten niet worden veroorzaakt of worden verergerd.

Ruimte tussen de meubels

Het is belangrijk dat er voldoende ruimte tussen de meubels is. De meubels moeten dus niet te groot zijn voor het huis, waardoor er te veel ruimte wordt ontnomen. Dit is niet bepaald geschikt voor een ouder iemand. Door te weinig ruimte kan je makkelijker struikelen en bijvoorbeeld iets breken. Daarnaast zijn ouderen wat slechter ter been dan wat zij eerst waren. Hierdoor lopen zij wat langzamer of juist met een rollator. Er zijn ook ouderen die nauwelijks nog kunnen lopen en gebruik maken van een rolstoel. De paden in het huis moeten dus wel toegankelijk zijn voor de ouderen.

Mooie meubels

Geschikte meubels voor ouderen betekent niet direct dat de meubels lelijk moeten zijn. De meubels kunnen beide functies hebben. Het kan geschikt zijn en het kan ook heel mooi zijn. De ouderen kunnen ervoor kiezen om hun wensen en behoeftes op te schrijven. En aan de hand daarvan kunnen geschikte meubels aangeschaft worden. De ouderen kunnen opschrijven wat zij mooi vinden, hoe groot zij de meubels willen hebben en welke kleur zij bijvoorbeeld in hun huis willen hebben. De meubels hoeven dus helemaal niet lelijk te zijn.