Ben jij bang dat je prachtige houten tafel binnen no-time onder de kringen zit? Dat is best te begrijpen. Wanneer je de tafel namelijk niet beschermd, dan kunnen er kringen ontstaan wanneer je er bijvoorbeeld glazen of borden op zet. Wil je er zeker van zijn dat dat bij jou niet gebeurt en wil jij met een gerust hart aan tafel zitten? Ook met je onhandige kinderen? Lees dan de drie tips in dit artikel grondig door. 

Gebruik een tafelkleed of tafelzeil

De eerste tip die ik je kan geven is om een tafelkleed of tafelzeil te gebruiken. Deze beschermt je tafel tegen vrijwel alles wat je erop zet. Let wel op dat als je vloeistof over je tafel heen laat vallen, dat je dit alsnog zo snel mogelijk weghaalt. Dit kan namelijk door het tafelkleed heen trekken. Bij een tafelzeil heb je hier iets minder last van omdat het water hier vaak op blijft liggen. 

Gebruik onderzetters

Wil je niet je hele tafel bedekken met een tafelkleed? Dan kun je er ook voor kiezen om onderzetters te gebruiken. Tegenwoordig zijn deze er in allerlei kleuren, vormen en materialen. Denk bijvoorbeeld eens aan de ronde placemats van riet die je de laatste tijd steeds vaker ziet. Deze staan ook nog eens leuk op je tafel. Je kunt onderzetters kopen voor zowel je glazen als voor je pannen en borden. Zo zorg je ervoor dat het voorwerp de tafel niet raakt en deze dus beschermd is tegen vlekken. Leer je gezin aan om de onderzetters consistent te gebruiken en zet ze op tafel voor als er visite langskomt. 

Breng een beschermende laag aan

Een onbehandelde houten tafel is gevoeliger voor vlekken. Je kunt dan ook een soort beschermende laag aanbrengen op de tafel, wat sowieso geen overbodige luxe is. Zo kun je de houten tafel in de olie zetten, hierdoor komt er een licht beschermend laagje overheen. Ook kun je ervoor kiezen om de tafel een boenwas beurt te geven. Hiervan gaat je tafelblad ook gelijk een beetje glanzen. Het nadeel van deze twee is dat je dit wel met enige regelmaat moet herhalen. Wil je de tafel langdurig beschermen, dan kun je kiezen voor een lak. Het voordeel hiervan is dat je gegarandeerd geen vlekken meer zult hebben. Het nadeel is dat hierdoor de houtnerven van de tafel verdwijnen.