John Vandaele

Journalist bij het mondiale magazine Mo* en auteur.

Chronologie

01 Nov - 30 Nov 2014
01 Jul - 31 Jul 2014
01 Aug - 31 Aug 2013
01 Okt - 31 Okt 2011
01 Jul - 31 Jul 2011
01 Jun - 30 Jun 2010
01 Apr - 30 Apr 2010
01 Dec - 31 Dec 2009
01 Jul - 31 Jul 2009
01 Jun - 30 Jun 2009
01 Mei - 31 Mei 2009
01 Apr - 30 Apr 2009
01 Feb - 28 Feb 2009
01 Dec - 31 Dec 2008
01 Nov - 30 Nov 2008
01 Aug - 31 Aug 2008
01 Mei - 31 Mei 2008
01 Apr - 30 Apr 2008
01 Mrt - 31 Mrt 2008
01 Feb - 28 Feb 2008
01 Jan - 31 Jan 2008

Links

De vieze gasten
Buren van de abdij
Mo* magazine

Publicaties

Ik schreef recent boeken over de economische crisis (2012), over de strijd om waardig werk (2009; met Dirk Barrez), het neoliberalisme in tijden van globalisering (2007) en over de wereld van de internationale financiƫle instellingen (2005). Voor meer info en besprekingen, zie de rechts op de openingspagina.

Laatste Reacties

Walter De Vos (Snuivende Tom sch…): Ik denk dat de moderne re…
Jef Eggermont (De natie biedt so…): Dit artikel verheugt me. …

Contact

John nu

Je kan me
best bereiken
via e-mail.


Deze site werd in de winter van 2008 voor me gemaakt door Aldo Siblings.

Powered by Pivot - 1.40.4: 'Dreadwind'  XML: RSS Feed  XML: Atom Feed 

« Ook in BelgiĆ« kan je … | Home | Probeerden we al om d… »

Maak van deze ramp geen 9/11 maar een kans op vrede

Dinsdag 22 Juli 2014 Het neergestorte vliegtuig van Malaysian Airlines boven Oost-Oekraïne is voor de Europese Unie wat 9/11 voor de Verenigde Staten is. Dat stelde academicus Jonathan Holslag enkele gedagen geleden. Dat lijkt me een hoogst ongelukkige vergelijking. (verschenen in De Standaard op 22 juli 2014)Om te beginnen zijn de verschillen tussen beide gebeurtenissen bijzonder groot.  Zo weten we niet eens of het vliegtuig boven Oekraïne doelbewust is neergeschoten. Velen denken dat het om een foute inschatting gaat van rebellen die niet vertrouwd zijn met gesofisticeerd wapentuig. (Collateral damage als het ware: nu die vooral Westerlingen treft, voelen we scherper aan hoe tergend deze benaming is voor wie er slachtoffer van wordt.)  Bij 9/11 was meteen duidelijk dat drie vliegtuigen zich niet tegelijkertijd per ongeluk in drie strategische doelen boren. Iedereen begreep snel dat 9/11 jaren voorbereiding had gevraagd. Aan deze raket ging amper voorbereiding vooraf.

Terwijl Al Qaeda al jaren de symbolische Twin Towers wilde aanvallen, had het hier even zo goed een ander vliegtuig kunnen zijn. Indien de ‘Russen’ hadden kunnen kiezen – in de veronderstelling dat zij of hun handlangers verantwoordelijk zijn - hadden ze wellicht liever geen vliegtuig geraakt met vooral passagiers uit Nederland, een westers land waar Rusland een vrij goede relatie mee heeft.

Last but not least: het geweld speelt zich niet af op het grondgebied van de EU. De reactie zou totaal anders zijn indien een bom was gegooid op het Brusselse Berlaymontgebouw, waar de Europese Commissie huist. Dat zou vanzelfsprekend wel worden ervaren als een aanval op de EU. De reactie van de bevolking zou er - net als in de VS – een geweest zijn van totale verbijstering.

Er zal meer nodig zijn dan één academicus om de bevolking ervan te overtuigen dat dit het 9/11 van de EU is. Holslag sleurt er Libië en Syrië bij maar het heeft weinig zin een amalgaam te maken om de Europeanen angst aan te praten.Niet wenselijk

Vraag is voorts of het wenselijk is dat we verbijsterd of angstig zijn: we hebben gezien waar dat toe heeft geleid in de VS. Holslag hoopt dat dit voor de EU een strategische ommekeer wordt zoals 9/11 er een was voor de VS. Maar de Amerikaanse reactie op 9/11 is een ramp geweest. Eerst Afghanistan en Irak binnenvallen en dan jarenlang proberen om er weer weg te raken. Kan iemand de menselijke en financiële kosten daarvan – zowel in de VS als in de betrokken regio’s - ook maar in kaart brengen? 9/11 lag ook aan de basis van de Big Brotherstrategie van de NSA. Dat hebben we vooral niet nodig.

We moeten het hoofd juist heel koel houden. En helder zien.

Daartoe moet er een internationaal onderzoek komen dat bepaalt wat er juist is gebeurd. De Oekraïense rebellen lijken logische verdachten. De Oekraïense regeringstroepen hebben geen reden om raketten af te vuren omdat de rebellen niet over vliegtuigen beschikken. De enige reden om dat wel te doen, zou zijn om de rebellen ervan te beschuldigen en hen zo in diskrediet te brengen. Omdat je dat soort complottheorie in mediatieke tijden nooit helemaal kan uitsluiten en om klaarheid te brengen in de verantwoordelijkheden, is een internationaal onderzoek noodzakelijk. Daar samen aan werken, kan al een stap in de richting van betere verstandhouding tussen het Westen, Rusland en Oekraïne worden.Ook een kans

Ons koele hoofd leert ons tevens dat het met het Oekraïense conflict nu echt wel genoeg is geweest. En dat we meer kans dan de voorbije maanden hebben om ook Poetin daarvan te overtuigen. De contouren van een vergelijk voor dit conflict liggen voor de hand: Oekraïne wordt géén lid van de NAVO en wordt een federaal land met ruime autonomie voor Oost-Oekraïne. Binnen dat kader moet Oekraïne wel zelf kunnen beslissen hoe het best aan zijn economische ontwikkeling werkt.

Deze ramp kan helpen om Poetin echt over de streep te halen  Het neerschieten van passagiersvliegtuigen is nergens populair, ook niet bij zijn BRICS-vrienden. De Europese diplomatie moet werken aan maximale internationale druk op Poetin van alle kanten. Als hij niet meewerkt, dreigt hij een internationale paria te worden. De ramp heeft dat mogelijk gemaakt. En deze aanpak zal inderdaad meer effect sorteren als de 28 lidstaten echt aan een zeel trekken. Als deze ramp kan bijdragen tot zo’n positieve evolutie, zijn de 298 onschuldige slachtoffers misschien niet helemaal voor niks gestorven.


geen reacties

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

In de strijd tegen automatisch gegenereerde spam, vraag ik je volgende vraag te beantwoorden.
 

 

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.