John Vandaele

Journalist bij het mondiale magazine Mo* en auteur.

Chronologie

01 Nov - 30 Nov 2014
01 Jul - 31 Jul 2014
01 Aug - 31 Aug 2013
01 Okt - 31 Okt 2011
01 Jul - 31 Jul 2011
01 Jun - 30 Jun 2010
01 Apr - 30 Apr 2010
01 Dec - 31 Dec 2009
01 Jul - 31 Jul 2009
01 Jun - 30 Jun 2009
01 Mei - 31 Mei 2009
01 Apr - 30 Apr 2009
01 Feb - 28 Feb 2009
01 Dec - 31 Dec 2008
01 Nov - 30 Nov 2008
01 Aug - 31 Aug 2008
01 Mei - 31 Mei 2008
01 Apr - 30 Apr 2008
01 Mrt - 31 Mrt 2008
01 Feb - 28 Feb 2008
01 Jan - 31 Jan 2008

Links

De vieze gasten
Buren van de abdij
Mo* magazine

Publicaties

Ik schreef recent boeken over de economische crisis (2012), over de strijd om waardig werk (2009; met Dirk Barrez), het neoliberalisme in tijden van globalisering (2007) en over de wereld van de internationale financiƫle instellingen (2005). Voor meer info en besprekingen, zie de rechts op de openingspagina.

Laatste Reacties

Walter De Vos (Snuivende Tom sch…): Ik denk dat de moderne re…
Jef Eggermont (De natie biedt so…): Dit artikel verheugt me. …

Contact

John nu

Je kan me
best bereiken
via e-mail.


Deze site werd in de winter van 2008 voor me gemaakt door Aldo Siblings.

Powered by Pivot - 1.40.4: 'Dreadwind'  XML: RSS Feed  XML: Atom Feed 

« Moet je een beetje ge… | Home | Ook in BelgiĆ« kan je … »

EnerGent oprichten in tijden van 'Groenkracht'

Dinsdag 22 Juli 2014 Morgen dinsdag 10 december lanceren we in NTGent de energiecoöperatie EnerGent.  “Of we gek geworden zijn?”  is mogelijks de vraag die u zich stelt nu de vennoten van Groenkracht, de ‘coöperatie’ van Electrawinds, ettelijke miljoenen euro dreigen te verliezen?Wel, eigenlijk sterken de problemen van Groenkracht ons in onze overtuiging om met EnerGent te starten. Wij zijn immers niet verbaasd door de problemen bij Groenkracht.

Voor ons is Groenkracht eigenlijk geen coöperatie. Zeker, volgens de Belgische wet is het een coöperatie maar de Belgische wet op de coöperatieve vennootschap zo breed dat deze ondernemingsvorm amper een reële ethische of sociale inhoud heeft. Wie dus besluiten trekt over alle coöperaties uit het feit dat er een in de problemen komt, kan eigenlijk hetzelfde doen over NV’s zodra er een NV crasht.  

Probleem met Groenkracht is dat de organisatie niet werkt volgens de zeven internationaal erkende basisprincipes van coöperaties. Een van die zogenaamde ICA-principes is dat een coöperatie autonoom en onafhankelijk is en dus niet door een ander bedrijf wordt opgericht of er een soort appendix van is. Bovendien moet een coop democratische controle uitoefenen over eigen productiemiddelen. Dat is iets heel anders dan een coöperatie die gewoon een achtergestelde lening verschaft aan een Electrawinds waar ze verder niks te vertellen heeft. Groenkracht was de financiële grijpschuif van een bedrijf waar enkele mensen alles beslissen en  leningen op elkaar stapelen om overal ter wereld windmolens te bouwen. Ook in tempore non suspecto hadden wij daar vragen bij.

EnerGent is een organisatie die van beneden uit is gegroeid. Uit de Gentse buurtvereniging Buren van de Abdij, enkele lokale sociale bewegingen en geïnteresseerde burgers. De inspiratie was dubbel. Enerzijds: er staat 250 miljard euro op spaarboekjes die amper iets opbrengen. Anderzijds: waarom zouden we niet proberen met een deeltje van ons spaargeld – een deeltje: leg nooit al je eieren in één mand! – iets nuttigs te doen? Bijvoorbeeld proberen te werken aan een van de grootste problemen van onze tijd - klimaatverandering – door te investeren in energieproductie zonder CO2-uitstoot en energiebesparing in onze eigen omgeving. De staat garandeert inzake hernieuwbare energie een bepaald rendement. Waarom zou je dat rendement niet over zoveel mogelijk mensen spreiden? Want nu lijdt hernieuwbare energie toch zwaar onder de Matheuseffecten. Dat is op zich al niet goed en het ondergraaft onvermijdelijk het draagvlak voor hernieuwbare energie.  

We werkten met een ploeg vrijwilligers een jaar aan de uitwerking van die intuïtie. We hebben nu een klare kijk op wat we willen en hebben die in statuten gegoten. Ons voornaamste kapitaal is de groep van mensen (en organisaties) die bij EnerGent betrokken zijn geraakt en eraan meewerken.

We willen stap voor stap vooruitgaan. Behoedzaam. En als lokale coop uitbundig inspelen op nabijheid. Een school kan je misschien makkelijker isoleren met de financiële inbreng van personeel en ouders. De universiteit kan haar personeel aanspreken voor de financiering van een windmolen die op haar terreinen komt. We denken dat nabijheid speciale kansen biedt om mensen te betrekken. Het gaat erom dat burgers zelf beslissen om hun geld ten goede te laten “spreken” in hun omgeving.

Heilsdenken over coops is misplaatst. Niets menselijks is de coöperant vreemd. Risico’s zijn er voor elke onderneming, of dat nu een coöperatie is of niet. Ook een coop moet met goed beleid op de markt zien te overleven. Daarom zochten (en vonden we makkelijk) experten en mensen met ervaring om in ons bestuur te zetelen (zie www.energent.be ). Voor dinsdag hebben zich al meer dan 300 mensen ingeschreven. Onze doelen zijn waardevol. We zullen proberen om ze waar te maken. Niets meer maar ook niets minder.


geen reacties

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

In de strijd tegen automatisch gegenereerde spam, vraag ik je volgende vraag te beantwoorden.
 

 

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.